Wednesday, February 9, 2011

banjir oh banjir....

banjir oh banjir...tempat aku pun kne banjir gak walaupun xseteruk dulu...ramai yang dah bejaga2 sbb hujan turun xbenti2 awal bulan ni...yang aku heran setiap kali banjir jalan mesti jem...sume org nak kuar umah..sume org nak g bandar..sume org nak men air...padahal dorang tau jalan byk yg tutup....tp yg bestnya bila banjir jalan nk g keje xleh lalu..so kene la cuti sunat...heee.... :p


 betul kan??jem memanjang kalau banjir......

 bandar kota tinggi...

 ni kat kampung aku...slamat xnaik kedalam rumah...

tolak jgn xtolak.....

 budak2 suka la dpt men air...

 mcm mana nk lalu ni???

 jalan raya penuh dgn air...

 tenggelam sudah....

 dan lagi...

kedai terpaksa ditutup...


nasib baik banjir kali ni xteruk sgt...kesian tgk berita org2 lain yang smpai ke bumbung habis tenggelam...harta benda sume xdpt diselamatkan...hmmm...




Tuesday, February 8, 2011

pernah dengar PASAR KARAT???

korang penah dengar pasar karat??serius, aku baru 1st time dgr masa blk kampung aritu...sume org sibuk ckp nak pergi pasar karat so aku pn teringin la jugak nk pegi kan...then aku ajak la mak abah g ke pasar tersebut..nak jugak tau ape yg specialnya pasar karat ni...bertempat di tgh bandar batu pahat, kurang 20 minit dari kampung aku..

rupanya pasar karat lebih kurang macam kat rengit...byk jual barangan terpakai yang masih elok dan boleh digunakan lg...dari pakaian bundle smpai ke peralatan elektrik sume ada..dan harga pun murah....cara barangan dipamerkan jugak memudahkan pelanggan membuat pilihan...aku rasa banyak dah tempat yang ada pasar karat ni...nama je pasar karat, barang2 dia xde la berkarat sgt..lau nasib baik boleh dapat barang yang berkualiti dengan harga yang sgt berpatutan...betul..xtipu... :p


 pasar karat....
 
 sebahagian barangan yg dijual...

 pelbagai jenis basikal...

barangan elektrik antara yang popular disini...

 dan lagi......
 
barangan tembikar....

pelbagai jenis kipas.....



Monday, February 7, 2011

CNY Part 2: Sg. Gabai

destinasi selepas broga hill : Sg Gabai....

setelah penat lelah mendaki kami terus ke sg gabai untuk mandi manda pulak...lebih kurang 40minit perjalanan dari broga hill ke sg gabai...best berendam dalam sungai lepas penat lelah mengeluarkan peluh kat broga hill..seperti yang dirancang, aku mula menghidupkan bara api untuk BBQ...kteorg ni mmg kaya dengan makanan...macam2 budak2 ni beli untuk BBQ...ayam, jagung, dading burger, hotdog...risau betul aku takut xhabis....jd membazir plak kan..so sume org aku paksa makan smpai licin..kalau x, tak boleh balik...dan selamat la geng aku sume kaki makan..so small matter je nak habiskan...hikhik...


 Sg Gabai.....

 menu tgh hari kami..... :)

 tukang bakar...

 tukang mandi....

 tukang makan...hehehehe....

 aku n nini bekerja keras membakar...cewahhhh....

 penat + teruja....

 sesi berendam...

 berendam + makan...

 makan lagi...

 kipas jgn xkipas...

 smile..... (*___*)

teknik membakar dgn betul....

lebih kurang kul 5 kteorg baru gerak blk ke KL..dalam perjalanan singgah umah nanad kat Klang...gossip2 kjap pastu trus balik ke rumah masing2...esoknya baru aku siap2 nk balik kg plak kat batu pahat...sambung cuti...heee...


CNY Part 1: Broga Hill

cuti tahun baru cina yang sangat best...hari rabu, pas abis keje aku trus berangkat ke KL...dr KL kami berkonvoi ke semenyih pulak...plan yang telah dibuat seminggu yang lalu wajib dilaksanakan...dan akhirnya tanggal 3/2/2011 berjaya aku jejakkan kaki ke broga hill..konon2nya nak hiking...so pg2 buta sume dah bangun dgn semangat berkobar2 nak daki mendaki ni...

 hari masih gelap tp kteorg dah memekak kat luar...

 ini sesi senaman ye..bukan sesi bergambar.... :p

 1.7 km??aku pn xtau jauh ke dekat tp yg pasti sgt penat!

 aktiviti wajib: bergambar.....

....dan bermula lah pendakian sulung aku...org ckp nk hiking ni sminggu awal kene jogging la senaman la tapi aku main tibai je....tu yang sume otot terkejut....aku la org yg paling byk kali berhenti rehat..selamat ada nini yang teman..budak len sume aktif semacam..laju je dorang...

 nini meneman setia aku..heee....serius semput...

 curam giler kat atas sempat plak korang posing2...

 yang ni confirm berlakon....

 biar lambat asal selamat....

 pendakian yg sgt berbaloi....cantik sgt2 pemandangan kat cni....

 senyum2...jgn buat muka penat...

 inilah yang kami daki....

 cantiknya.....

 badan sudah penat..masa untuk rehat...

puncak pertama....

 puncak ke-2....

 weeeee......

 best giler...

 berjaya ke puncak.... 

 berkerja keras mendaki..

cakkk!!!!

lebih kurang kul 11 baru kteorg turun dari broga hill ni sbb takut matahari naik...aktiviti yg sgt best..penat tapi puas hati....utk sape2 yang baru berjinak2 nk mendaki leh la try kat cni...aktiviti kteorg lepas ni....SG GABAI.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...